fredag 31 januari 2014

Att skära ned på utgifterna, rond 1 - kyrkoskatten & bortglömda månadskostnader

I min jakt på nollpunkten har jag börjat se över mina kostnader. Bland annat har jag börjat jämföra priser mellan de olika butiker som finns i min närhet och märkt att det på sikt finns pengar att spara. Men mer om prisjämförelsen i ett senare inlägg.

Det här inlägget kommer istället handla om att jag nu i veckan till slut gjorde slag i saken och skickade in en blankett för att begära utträde ur Svenska Kyrkan. Jag har i flera omgångar genom åren tänkt att jag skulle gå ur men det har liksom aldrig blivit av. Har väl varit lat, skulle jag tro. Det finns flera olika sajter som kan bistå i processen, som t.ex. Kyrkoavgiftningen.se (betaltjänst som hanterar hela utträdet) och UtUrKyrkan.se (gratis hjälp med formulär). Själv valde jag dock att skriva ut blanketten från Svenska Kyrkans egen sida om utträde.

Nu åker jag förvisso på avgiften även för 2014 då 1 november är brytpunkten för att slippa behöva betala för nästkommande år, men nu är det åtminstone gjort vilket känns skönt. Det är trots allt ett par tusenlappar om året det handlar om, pengar jag anser gör klart mer nytta på annat håll.

I övrigt har jag även till slut avslutat min Xbox Live prenumeration. Har inte använt min Xbox 360 på flera år men likväl har prenumerationen tickat på med 69kr/mån. Har väl inte kommit mig för att avsluta det tidigare för jag halvt om halvt dels glömt bort det samt undermedvetet tänkt att jag kanske kommer damma av 360:n framöver... vilket då aldrig blivit av. Men nu är prenumerationen avslutad, vilket kommer spara över 800kr/år.

Många bäckar små...



(Förtydligande: Det här inlägget är inte på något sätt sponsrat av någon av de sajter som nämns ovan.)

torsdag 30 januari 2014

NCC börjar dela ut halvårsvis

För oss som tycker att det är lite tråkigt att en överväldigande majoritet av de svenska börsnoterade bolagen delar ut endast en gång om året kom idag en intressant nyhet, nämligen att NCC delar upp sin utdelning på 12:00 kronor per aktie (upp från 10:00 kronor) i två lika stora utdelningar om 6 kronor på halvårsbasis - en i april och en i oktober.

Enligt styrelseordförande Tomas Billing anser styrelsen att sedvanlig aprilutdelning inte är den mest lämpliga för NCC och har därför föreslagit att utdelningen delas upp så att hälften betalas ut på våren och hälften på hösten. Vidare säger han att styrelsens förslag inte skall ses som en engångsföreteelse.

Läs mer här.

Jag tycker det är trevliga nyheter och hoppas fler svenska företag känner sig inspirerade att ta efter. Det har ju t.ex. ryktats att Oriflame skall gå över till kvartalsbaserad utdelning, men på den fronten är det än så länge - åtminstone vad jag vet - ganska dött. Så beskedet från NCC är välkommet.

Den uppenbara följdfrågan är då givetvis: skulle jag vara beredd att plocka in NCC i min portfölj?

Svaret är ja, om än kanske inte till nuvarande kurs. Men dippar den framöver så får vi se vad som händer. Eftersom jag på sikt skulle vilja minska min exponering mot den amerikanska dollarn är det hursomhelst trevligt med ytterligare ett svenskt alternativ utöver AstraZeneca, Autoliv och en hel drös med preferensaktier som annars varit de enda som delat ut oftare än en gång per år.

tisdag 28 januari 2014

Utdelning: Prospect Capital Corp (PSEC)

Så kom årets första utdelning, från Prospect Capital Corp (PSEC), äntligen in på kontot - en dag senare än jag hade räknat med. Efter valutakonvertering och 15% källskatt har dragits gav 0,71 kr per aktie totalt 251 kr i utdelning.

Det återstår nu 8 749 kr för att nå målet 9 000 kr i utdelningar för 2014.

Näst på tur är den utökade utdelningen från Western Asset Mortgage Capital Corp (WMC).

Sammanställning av 2014 års utdelningar:

DatumBolagAntalPer AktieTotalt*
14-01-28Prospect Capital4160,71 kr251 kr

Summa utdelningar 2014:    251 kr
Summa utdelningar 2013: 1 217 kr

 * Efter 15% källskatt har dragits i de fall det rör utländska aktier.
  

måndag 20 januari 2014

Listan över veckoblock flyttad

Gjorde en liten förändring och flyttade mitt 'pet project' - dvs listan över veckoblocken och hur utdelningarna hamnar - till en egen sida. Är rätt nöjd med hur det ser ut just nu. Av totalt 48 block beräknar jag att utdelningar kommer pricka 24 stycken (plus/minus något block hit eller dit beroende på hur de utdelningar som ligger precis på gränsen hamnar).

Att försöka fylla ut blocken är fortfarande inget jag aktivt strävar efter, men givetvis kan jag inte låta bli att kolla lite extra på hur en akties utdelning skulle hamna när jag funderar på ett nytt tillskott till portföljen.

Får se hur det utvecklar sig under året, men nog borde jag kunna fylla ytterligare ett par block :)

torsdag 16 januari 2014

Mer om utökade utdelningen från Western Asset Mortgage Capital Corp (WMC)

Som jag skrev i ett tidigare inlägg kommer Western Asset Mortgage Capital Corp (WMC) ha en utökad utdelning för 2013 års fjärde kvartal nu i januari. Detta för att uppnå de krav på utdelning som ställs på en REIT.
 
Eftersom jag är så enormt nyfiken på hur det kommer bli med valet mellan att ta utdelningen i likvida medel eller nya aktier kunde jag inte hålla mig utan mailade Avanza för att höra om de hade ett hum om hur det kommer bli för mig som utländsk aktieägare.

Svaret jag fick var att Avanza inte har möjlighet att ta emot värdepappersutdelningar från utlandet, vilket innebär att det i mitt fall automatiskt blir utdelning i likvida medel. Vad som händer om det valet fulltecknas återstår att se - kanske vi utländska aktieägare prioriteras?

Drygt två veckor kvar tills det är dags. Spänningen är ooolidlig. Skulle jag få full likvid utdelning skulle det innebära ca 530 kr efter valutaväxling och 15% källskatt har dragits.



tisdag 14 januari 2014

Mål för 2014

Efter att ha sett många andra bloggar ta upp det här med målsättningar för 2014 vill jag inte vara sämre, så här kommer en kortfattad redogörelse för mina mål år 2014:

  1. Nå totalt 9 000 kr i utdelningar för året
    Satte ursprungligen 12 000 kr i utdelningar som mål men efter att ha räknat lite på det insåg jag att det var alldeles för optimistiskt, för att inte säga omöjligt. Så jag har valt att sansa mig lite, med en nedjustering till 9 000 kr istället. Med tanke på ett par kommande utgifter jag dessutom hade glömt (inklusive en resa till London för att gå på bröllop) kommer det bli en utmaning ändå.

  2. Öka bredden på portföljen
    Även om jag redan nu vet att jag t.ex. kommer öka mitt innehav i PSEC - speciellt om den fortsätter ligga kvar kring nuvarande nivå - så vill jag samtidigt öka bredden på portföljen. Så mitt mål är att plocka in minst två nya utdelningsbolag under året. Kan låta lite, men samtidigt måste det vara bolag med hyfsat hög direktavkastning, för att inte göra det alltför svårt att nå målet ovan, vilket minskar utbudet - åtminstone för stunden.

Att slå index är såklart önskvärt men samtidigt inget jag känner att jag behöver ta upp som ett mål, främst för att jag inte funderar så mycket på vad dagskursen råkar vara för de utdelningsaktier jag har medan ShaMaran är en 'förhoppningsaktie' som kommer ligga i byrålådan tills dess att Atrush-fältet tas i kommersiellt bruk (vilket kan dröja ett år till). Så jag nöjer mig med målen ovan. De kommer duga fint som utmaning för 2014.

(Redigerat 2014-01-14, kl 13:35.)

fredag 10 januari 2014

Pimpad utdelning på gång från Western Asset Mortgage Capital Corp (WMC)

För att uppnå de kravs som ställs på en REIT när det gäller utdelningar kommer Western Asset Mortgage Capital Corp (WMC) att öka utdelningen för 2013/Q4. Aktieägarna kommer få ett val, att antingen få den utökade utdelningen i form av aktier eller $2,35 per aktie i ren utdelning. Om utdelningsalternativet blir för populärt kommer aktieägarna få $0,80 per aktie samt mellanskillnaden i form av aktier (om jag nu tolkat stycket nedan korrekt).

Western Asset Mortgage Capital Corporation (NYSE: WMC) announced that its Board of Directors has declared a fourth quarter/year-end dividend of $2.35 for each common share payable in a combination of cash and stock. As described below, stockholders will make an election to receive their dividend in cash or stock. If the cash election is oversubscribed, each stockholder electing cash will receive a pro rata cash amount of no less than $0.80 per share with the balance payable in stock.

Utdelningen betalas ut 28 januari (vilket bör innebära att den dyker upp på kontot den 30e) och jag är väldigt nyfiken på hur det kommer bli för min del som utlänning. Kommer jag få endera valmöjlighet "vald" åt mig per automatik? Eller kommer jag få något slags val vidarebefodrat till mig via Avanza?

Oavsett vilket är mitt innehav i WMC såpass litet att jag lyckligtvis inte känner något behov av att ligga sömnlös över det hela. Tvärtom är det en ganska spännande möjlighet att lära sig mer om hur processen i såna här fall fungerar, vilket kan vara värdefullt för framtiden med tanke på att jag lär fortsätta ha ganska stort fokus på amerikanska aktier.

Forts följer...

fredag 3 januari 2014

Inköp: Realty Income Corp (O)

Sålde av mitt innehav i Starbreeze idag. Blev ingen jättevinst, men eftersom jag inte klev av i rätt tid när aktien var upp en vända kring 80 öre i mitten av november innan den störtdök efter rapporten kändes det ändå bra att nu få iväg dem vid 60 öre. Har en känsla av att aktien kommer fortsätta klättra uppåt framöver men då det från början var tänkt som en 'swingtrade' ändå känner jag mig nöjd.

Valde nu att kliva in i Realty Income Corp (O). Sett till ett år bakåt i tiden är aktien nere och nosar på sin lägstanivå, så det kändes som ett bra läge för ett köp. Liksom Prospect Capital delar Realty Income ut månadsvis och har en bra utdelningshistorik med höjd utdelning varje år sedan 1996.

Det blev 86st till kursen $37,62. I och med det här köpet kunde jag pricka av ett av mina delmål, att nå en genomsnittlig utdelning på över 500kr per månad. Har dock en bit kvar till en faktisk utdelning på över 500kr per månad, då de aktier med kvartals- och halvårsutdelningar jag har gör att det blir lite ojämnt fördelat så att säga. Men det kommer ordna sig så småningom.

Första utdelningen från Realty Income kommer trilla in i mitten av februari.

Nytt år, nya insatser / Utdelning Prospect Capital Corp (PSEC)

Det blev av lite olika anledningar ett ganska stillsamt slut för 2013 här på bloggen för min del, dels för att jag varit - och är - rejält förkyld, vilket tagit en hel del energi, samt att jul och nyår fick prioritet när det gäller det ekonomiska.

Men nu är det ett nytt år och (förhoppningsvis snart) nya friska tag. Innan jag sätter fokus på 2014 - där det redan börjat hända saker - har jag dock en sista utdelning för 2013 att redovisa.


- -

Första utdelningen från Prospect Capital Corp (PSEC) hann in på kontot strax innan julafton. 0,72 kr per aktie gav, efter att 15% källskatt dragits av, 255 kr totalt.

Även nästa utdelning kommer komma från PSEC, i slutet av januari, tätt följd av nästa utdelning från Western Asset Mortgage Capital Corp (WMC).

Sammanställning av 2013 års utdelningar:

DatumBolagAntalPer AktieTotalt*
13-12-23
13-10-31
13-10-25
13-10-03
Prospect Capital
Western Asset
Kværner
Coca-Cola
416
41
1150
100
0,72 kr
5,74 kr
0,63 kr
1,78 kr
255 kr
200 kr
611 kr
151 kr

Summa utdelningar 2013: 1 217 kr

 * Efter 15% källskatt har dragits i de fall det rör utländska aktier.