torsdag 26 maj 2016

Inköp: Hennes & Mauritz B (HM B)... igen



Tydligen ska man inte lita på vad jag skriver, för när räkningarna var betalda igår insåg jag att jag hade mer pengar över än jag räknat med. Så det blev en överföring till mitt ISK och ännu en ökning i Hennes & Mauritz B (HM B). Den här gången blev det 20 st aktier á 255,05 kr.

Jag behöver nu 40 st till för att nå mitt mål om att inledningsvis ha 100 st totalt.

- -

I övrigt har nu portföljvärdet för första gången nosat sig upp strax över 200k, vilket känns riktigt roligt. Ska bli spännande att se om den orkar hålla sig över strecket fram till att pengarna från skatteåterbäringen kommit in.

tisdag 24 maj 2016

Sålt: ESTEA Kapbevis3, Köpt: Hennes & Mauritz (HM B)



Att kliva in i Esteas obligation var när det begav sig lite av ett experiment. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av obligationer och direktavkastningen på över 6% var såklart lockande. Så jag hoppade på när erbjudandet kom och visst, utdelningen trillade planenligt in varje kvartal och det var inga direkta konstigheter, men oj så tråkigt det är med obligationer.

Jag sålde av rubbet idag och ökade istället mitt magra innehav i Hennes & Mauritz B (HM B) med 38 st aktier á 254,30 kr. Lite lägre direktavkastning men i det långa loppet känns det som ett bättre beslut.

Nu blir det nog inget nytt köp för min del förrän skatteåterbäringen kommer (månadssparandet kommer gå till att fylla på nödreserven efter köpet av WPG). Om H&M då fortfarande ligger kvar under 260 kr kommer jag nog fylla på ännu mer. Vi får se. Oavsett vilket blir det någon svensk aktie, för att hålla mig till ett av mina uppdaterade mål om att portföljen till minst 50% ska vara viktad mot SEK.

torsdag 19 maj 2016

Inköp: Hennes & Mauritz B (HM B)



Börsen är sur och Hennes & Mauritz faller, så jag tog tillfället i akt att dels äntligen ta klivet in i H&M samt göra mitt första "småköp" sen jag bytte till courtageklass mini hos Avanza. Hade lite utdelningar som var över så det blev ett litet impulsköp, som en kul grej, av hela 2 aktier á 257,30 kr.

Kursen accelererade nedåt, givetvis, några minuter efter köpet men det spelar mig mindre roll. Jag kommer snarare hålla tummarna för att kursen fortsätter vara nedtryckt tills skatteåterbäringen kommer så jag kan göra ett "riktigt" köp på ungefär samma nivå.

onsdag 18 maj 2016

Sammanfattning utdelningar maj 2016

Utdelningen från Main Street Capital Corp (MAIN) är återigen månadens sista, så det är dags att summera utdelningarna för maj månad.

På grund av den sjunkande dollarkursen, som nästan stod som lägst lagom till att utdelningen från AT&T kom in, ökade utdelningarna för kvartalets andra månad med endast 0,99% jämfört med februari. Detta trots att jag ökat mitt innehav med 80 aktier i WSR sedan dess. Lite surt, men å andra sidan innebär det samtidigt billigare aktier.


Det återstår nu 6 101,79 kr för att nå målet om 10 000 kr i utdelningar för 2016. Enligt mina beräkningar är målet sånär som på någon hundralapp redan i hamn, så jag var nog en smula konservativ när jag satte det i början av året.

- -

Maj 2016


DatumBolagAntalPer AktieTotalt*
16-05-18
16-05-10
16-05-09
16-05-03
Main Street Capital
Whitestone REIT 
Akelius Pref
AT&T
145 
220 
76
150
1,48 kr
0,77 kr
5,00 kr
3,79 kr
182,46 kr
144,41 kr
380,00 kr
483,18 kr

Summa utdelningar maj 2016: 1 190,05 kr
Summa utdelningar 2016: 3 898,21 kr


* Efter 15% källskatt har dragits i de fall det rör utländska aktier.

tisdag 17 maj 2016

Inköp: WP Glimcher Inc (WPG)


WP Glimcher Inc är en REIT vars portfölj består av 118 köpcentrum spridda över hela USA, inklusive Hawaii. Bolaget i dess nuvarande form bildades genom att Washington Prime Group köpte upp Glimcher Realty Trust i januari 2015.

Det blev totalt 100 st aktier á $10,23. Direktavkastningen ligger på 9,95% och köpet innebär en utdelning på ca 700 kr/år efter att källskatten dragits. Det är kvartalsutdelning och den infaller så mina svagaste utdelningsmånader - juni och december - får sig en boost. Ironiskt nog innebär det även att mina starkaste utdelningsmånader - mars och september - ökar en aning. Delmålet om att nå minimum 1 000 kr i faktiskt utdelning varje månad kom nu lite närmare. Portföljsidan har uppdaterats efter köpet.

Om kursen fortsätter hålla sig under $11 blir det förmodligen ännu ett köp i år, så jag når 200 st aktier totalt. Eftersom det är en ganska ung och obeprövad REIT känns det som en lagom stor position att börja med.

fredag 13 maj 2016

Extra utdelning från Main Street (MAIN) i juni

Har varit känt ett tag men tänkte jag skulle nämna det ändå, att det kommer en extra utdelning från Main Street Corp (MAIN) under juni månad om $0.275 per aktie. Ex-datumet är satt till 6:e juni, med utbetalningsdatumet satt till 27:e juni.

Att MAIN kommer med extra utdelningar är ett fint litet kvitto på att det går bra för bolaget, eftersom s k BDCs (Business Development Company) har krav på sig att dela ut en stor del av sin vinst. I gengäld får de väldigt fördelaktiga skattevillkor. Sedan 2013 har MAIN haft extrainsatta utdelningar två gånger per år, så bli inte förvånade om det kommer ännu en extra utdelning under hösten.

För min del kommer det innebära omkring 275 kr extra (efter källskatt har dragits) och omkring 455 kr totalt från MAIN i juni. Inte så tokigt.

onsdag 11 maj 2016

Uppdatering av portföljsidan

Har äntligen kommit mig för att uppdatera portföljsidan. Tog ett par timmar att få ihop men nu har jag ett kalkylblad under Google Drive med dynamiska valuta- och aktiekurser samt mer detaljer. Ett enormt lyft jämfört med hur det var tidigare.

Full credit till Krösus Sorks Investeringsblogg för upplägget och formlerna.

Jag har tillfälligt kopplat bort de övriga sidorna för utdelningar, mål osv medan jag uppdaterar även dem till att se lite bättre ut.

tisdag 3 maj 2016

Sålt: AT&T (T), köpt: AstraZeneca (AZN)

Ska i ärlighetens namn erkänna att jag inte riktigt förstår varför Stockholmsbörsen betett sig som den gjort hittills den här veckan. Har det att göra med dåliga rapporter från flera stora drakar i Europa? Eller den nedjusterade prognosen för Eurozonen? Den allt svagare dollarkursen (typiskt att det kom en extra stor dip precis innan en utdelning bör trilla in från USA)? Eller är det kanske helt enkelt talessättet "sell in May and go away" som är i full effekt?

Nåväl, jag tog hursomhelst tillfället i akt och sålde trotjänaren AT&T (T) för att kunna kliva in i AstraZeneca (AZN). Det blev prick 100 st aktier á 461,50 kr. Försäljningen av T var ännu ett steg mot att minska de utländska innehaven i mitt ISK. Hade egentligen tänkt göra en "flytt" av innehavet till min KF, som jag gjorde med WSR, men istället blev det alltså ett köp av AZN. Köpet innebär också att jag höjer min årliga, rullande utdelning (förutsatt att utdelningen ligger kvar på samma nivå i framtiden) och jag minskar min exponering mot dollarn (vilket känns ganska bra i dessa tider).

Jag avser plocka in AT&T igen i framtiden - när/om kursen backar en aning - men då som en ny position i min KF.

De enda utländska aktier som är kvar i min ISK är nu Ensco PLC (ESV) samt Main Street Capital (MAIN), där ESV inte har någon utdelning att tala om medan källskatten för MAIN bör hamna under Skatteverkets gräns för ISK. Jag känner mig därmed klar med omstruktureringen av min ISK och kan fokusera framåt igen.