måndag 27 juni 2016

Brexit, Avanza och Aktieköp klev in på en bar...

Brexit är här, undergången är nära! Ja så lät det nästan i fredags och även om jag personligen gärna ser att Storbritannien stannar så tror jag EU överlever även om britterna kastar in handduken - vilket inte är ett faktum förrän de skickat in brevet där de åberopar artikel 50. I och med hur många som tydligen ångrar sig (hur hade det varit om de läst på om vad omröstningen innebar innan de lade sin röst?), höjda röster inom både Nordirland och framförallt Skottland att de ska rösta om att bryta sig loss med mera får jag dock känslan av att sista ordet inte är sagt än...

Nåväl, min mer egoistiska sida ser Brexit som köpläge och börsen föll som väntat direkt vid öppning. Dessvärre hängde inte Avanzas hemsida med, utan laggade markant - i de fall den laddade överhuvudtaget. Dåligt. Till slut kunde jag dock komma in så jag kunde flytta runt likvider och göra månadens köp:



Nordea (NDA SEK) hade tagit rätt mycket stryk redan innan Brexit var ett faktum och den sjönk ytterligare vid öppning idag. Kunde till slut köpa 140 st aktier á 68,90 kr. Skulle inte förvåna mig om den sjunker lite till, men nu har jag åtminstone kommit in på en, i mitt tycke, bra nivå.

Portföljsidan har uppdaterats och köpet innebär att mina utdelningar för mars nu preliminärt täcker min månadsavgift för bostadsrätten jag bor i. Känns bra.

torsdag 16 juni 2016

Köpcentrum ut, äldreboenden in

Valde idag att avyttra hela mitt innehav i WP Glimcher Inc (WPG) till en vinst på drygt 5%. Har senaste veckorna funderat allt mer på det här med köpcentrum ('malls' borta i USA) och de för nog en mer tynande tillvaro än jag kanske var villig att erkänna för mig själv när jag klev in i aktien.

Vissa köpcentrum kommer givetvis alltid finnas, men likt här i Sverige verkar det på flera håll i USA ha byggts alldeles för många vilket lett till tomma butikslokaler, svårigheter att locka till sig kunder och så vidare. Lägg till det att online-handeln ständigt ökar i omsättning och köpcentrum känns allt mindre som en häst värd att satsa på.



Äldrevård, å andra sidan, är ett område som inte kommer minska i första taget - snarare tvärtom, med tanke på att befolkningen lever allt längre. New Senior Investment Group Inc (SNR) är ett ganska färskt bolag i sammanhanget, bildat 2014 efter en spinoff från Newcastle Investment Corp, som äger 154 "independent senior living, assisted living and continuing care retirement communities" över hela USA. Kursen har varit lite skakig på senare tid och riskmässigt känns det ungefär som när jag klev in i WPG. Kommer därmed nöja mig med en lika stor inledande post som jag hade i WPG och på sin höjd öka något framöver men inte ta en full position. Köpt: 100 st aktier á $10,09.

Portföljsidan uppdateras inom kort.

torsdag 9 juni 2016

Inköp: Eolus Vind B (EOLU B)



Skatteåterbäringen kom äntligen in på kontot idag och jag skickade den raskt vidare över till mitt ISK. Köpte sedan 400 st aktier á 21,00 kr i Eolus Vind B.

Återstår att se om de lyckas bibehålla sin frikostiga utdelning, men jag tycker det överlag känns som ett bolag som ligger ganska rätt i tiden just nu - speciellt då Vattenfall deklarerat att de ska storsatsa på förnyelsebar energi närmaste 10 åren, vilket förhoppningsvis kommer inkludera investeringar i vindkraft.

Portföljsidan har uppdaterats och köpet innebär att jag nu preliminärt passerat 1 000 kr i utdelningar för februari. Ett av mina nuvarande mål är att nå 1 000 kr i faktiskt utdelning varje månad och det känns som det kommer vara fullt möjligt att säkerställa det inför 2017.