måndag 29 augusti 2016

Inköp: Dream Office REIT (D.UN)


Dream Office REIT (D.UN) är ett kanadensiskt fastighetsbolag som fokuserar på kontorsbyggnader över hela Kanada och den 30 juni i år bestod portföljen av totalt 157 fastigheter.

Bolaget har funnits på min bevakningslista i ett par år vid det här laget men det har inte blivit av att kliva in - förrän nu. Kursen har tagit rätt mycket stryk på senare tid (-22% på ett år) - bland annat för att de nyligen sänkte utdelningen - och det känns som en hyfsat bra nivå att komma in på. Det är månadsutdelning och direktavkastningen ligger på ca 9%.

Köpt: 100 st Dream Office REIT (D.UN)

Planen var egentligen att kliva in i slutet av oktober, men jag valde att nalla lite mer på superlånet för att komma in medan kursen fortfarande är ganska nedtryckt. I gengäld blir det inget köp när oktoberlönen behagar trilla in, utan en ren kreditjustering. Köpet innebär också att jag återigen får lite exponering mot CAD.

Utdelningshistorik

Har lagt till en flik i kalkylbladet för portföljen som listar utdelningshistoriken. Är mest för egen del men tänkte jag skulle nämna det om någon annan råkar vara intresserad.

Kan konstatera att jag till viss del saknar hur det såg ut 2014, då jag hade fyra månadsutdelare med bra spridning över månaden. Blev ganska bra drag på utdelningsflödet tack vare det och jag var inte alltför långt ifrån mitt mål om 1 000 kr per månad från enbart den typen av bolag (var upp och nosade kring 700 kr). Good times.

onsdag 24 augusti 2016

Inköp: Tele2 B (TEL2 B)

Lönen kom några dagar tidigt den här månaden och jag har givetvis redan fört över en slant till Avanza. Färre väntande räkningar i kombination med semesterersättning och annat gjorde att jag kunde föra över lite mer än vanligt, så jag bestämde mig för att, trots allt, göra ett aktieköp med en del av pengarna (varav resten används till att minska den utnyttjade krediten).

Köpt: 100 st Tele2 B (TEL2 B).

Det blev Tele 2 dels för att kursen tagit en del stryk under 2016 samt att jag redan nu börjat titta på tänkbara köp inför Svenska Utdelningsvåren 2017. Det är ingen hemlighet att jag förut inte så sugen på "tråkiga" svenska bolag som delar ut en gång om året, men sedan jag fick till en bra grund med kvartals- och månadsutdelare har det blivit allt attraktivare med svenska bolags årsvisa utdelningar för att boosta enskilda månader. Det här köpet innebär preliminärt att utdelningarna för maj månad 2017 passerar 2 000 kr.

Berörda bloggsidor har uppdaterats.


söndag 21 augusti 2016

Listan över halvårs/kvartalsutdelande bolag uppdaterad

Listan över bolag i Norden med antingen halvårs- eller kvartalsbaserad utdelning har nu uppdaterats med bolag i Danmark, Finland och Norge. Informationen har baserats på vad som stått på respektive bolags sida hos Avanza, samt vad jag kunnat gräva fram i rapporter där det behövts.

I vissa fall har det varit frustrerande dåligt med detaljerad information, en frustration förstärkt av hur van jag är vid all den fantastiska information som finns om amerikanska utdelningsbolag. Tror bestämt jag blivit bortskämd. Jag har gjort noteringar vid respektive bolag där det finns oklarheter.

Tips på ytterligare bolag jag har missat tages tacksamt emot.

fredag 19 augusti 2016

Sammanfattning utdelningar augusti 2016

Utdelningen från Main Street Capital Corp (MAIN) har kommit in på kontot och är som vanligt den sista utdelningen för månaden.

Är inte så mycket att säga i övrigt. Det blev några hundra kronor mindre i utdelning jämfört med motsvarande månad - maj - under andra kvartalet, beroende på att jag sålde av AT&T. Eftersom pengarna investerades i en aktie med snarlik utdelning spelar det dock mindre roll på det stora hela.

Det återstår nu 3 722,64 kr för att nå målet om 10 000 kr i utdelningar för 2016. Enligt mina beräkningar kommer jag nå dit redan i november.

Nästa månad blir det utdelningspremiär för inte mindre än fyra bolag, nämligen AstraZeneca, Flowers Foods, Sabra Health Care samt New Senior Investment. September kommer bli min bästa utdelningsmånad för året.


- -

Augusti 2016


DatumBolagAntalPer AktieTotalt*
16-08-19
16-08-10
16-08-09

16-08-09
Main Street Capital
Whitestone REIT

Oscar Properties Pref
Akelius Pref
145
220

40
76
1,50 kr
0,81 kr

5,00 kr
5,00 kr
184,99 kr
150,93 kr

200,00 kr
380,00 kr

Summa utdelningar augusti 2016: 915,92 kr
Summa utdelningar 2016: 6 277,36 kr


* Efter 15% källskatt har dragits i de fall det rör utländska aktier.

torsdag 18 augusti 2016

Tvära kast - fängelse-REITs nu i fritt fall

Tänk så snabbt det kan svänga ibland. Amerikanska Justitiedepartementet har nu ikväll gått ut och sagt att de kommer sluta anlita privata fängelsebolag. Inga kontrakt kommer sägas upp, men de kommer inte heller förnyas när det är dags. Mr. Market har inte varit nådig i sin reaktion. De två största aktörerna, The Geo Group Inc (GEO) och Corrections Corp of America (CXW), har backat nästan -40% sedan beskedet kom. Ouch.

I mitt förra inlägg var jag inne på de moraliska betänkligheterna och det här kan ju ses som en liten påminnelse om att man aldrig vet när en lite mer 'shady', om än laglig, verksamhet riskerar att tryckas åt riktigt rejält.

The Geo Group Inc (GEO), en fängslande REIT



Jag är på ständig jakt efter intressanta utdelningsbolag att lägga till bevakningslistan och senaste bolaget jag fått upp ögonen för är The Geo Group Inc (GEO). Det är en REIT med fokus på fängelser. Från företagets
hemsida:

"The GEO Group, Inc. (GEO) is the world's leading provider of correctional, detention, and community reentry services with 104 facilities, approximately 87,000 beds, and 20,500 employees around the globe. GEO's facilities are located in the United States, United Kingdom, Australia, and South Africa. GEO is the first fully-integrated equity real estate investment trust specializing in the design, development, financing, and operation of correctional, detention, and community reentry facilities worldwide."

Senaste rapporten visade positiva siffror och det lär inte finnas någon brist på "kundunderlag" (ja, de som hamnar på någon av GEOs anläggningar kallas för "customers"), så affärerna lär nog gå fortsatt bra framöver. Utdelningen delas ut kvartalsvis och direktavkastningen ligger på strax över 8%.

Det finns dock anledning till att vara avvaktande i dagsläget. I senaten ligger ett lagförslag på bordet om att privata fängelseaktörer inte ska få agera som REITs, medan Hillary Clinton har sagt att hon vill stoppa de privata fängelsebolagen helt och hållet om hon blir president. Hur stor chans hon har att få igenom något dylikt (om hon nu vinner, vill säga) går dock att diskutera, då branschen vuxit till en jätteindustri med en stark lobby i ryggen. Skulle å andra sidan lagförslaget som lagts fram av den demokratiska senatorn Ron Wyden från Oregon röstas igenom kommer det ha en markant påverkan, eftersom GEO och liknande bolag skulle tappa sin REIT-status och därmed alla skattelättnader det innebär. Den höga direktavkastningen skulle också vara ett minne blott. Lagförslaget lades fram i mitten av juli, men jag har inte hittat någon information om när det kan tänkas vara dags för omröstning.

Sen finns även den moraliska aspekten, huruvida det skulle kännas okej att investera i ett bolag vars primära affärsområde är att hålla människor fängslade. Jag personligen skulle inte ha något problem med att investera i GEO, men samtidigt skulle jag ha full förståelse för de som inte vill göra det av just den anledningen - precis som jag själv har valt att inte investera i tobaksbolag.

Just nu nöjer jag mig med att lägga GEO på bevakningslistan, tillsammans med deras största konkurrent Corrections Corp of America (CWX), i väntan på att se hur det går med lagförslaget. Fortsättning följer.

Uppdatering: Hittade precis lagförslaget på kongressens hemsida, se följande länk. Där kan man följa förslagets väg genom systemet.

onsdag 17 augusti 2016

Rapport från ShaMaran, är försiktigt positiv

Portföljens kvarvarande plump, ShaMaran, släppte sin rapport igår och det ser faktiskt helt okej ut. De gick några miljoner back, primärt på grund av administration, finanskostnader o dyl, men samtidigt så är produktionsanläggningen nästan färdigställd.

Det som återstår i övrigt är dels att bygga klart den pipeline som kommer frakta oljan från det stora Atrush-fältet samt avsluta förhandlingarna med kurdiska styret, KRG. Just det sistnämnda har visat sig vara en snårig diplomatisk utmaning men det verkar som det gjorts framsteg.

Mr. Market reagerade inte nämnvärt på rapporten, förmodligen för att vi redan för en vecka sedan fick höra att First Oil återigen försenats - den här gången till Q1 2017.

Själv är jag försiktigt positiv, till den milda grad att jag - mot bättre vetande? - valde att köpa  på mig lite mer för att jämna ut antalet aktier samt för att snitta ner mig. Återstår att se om det kommer tillbaka för att bita mig i rumpan.

Köpt: 6 530 st ShaMaran Petroleum Corp (SNM)

Portföljens förändring under 2016

När vi slog upp portarna till det nya året, 2016, lämnade jag ett odisciplinerat 2015 bakom mig. Sparandet var nere på hutlöst dålig nivå och jag brydde mig inte särskilt mycket om börsen överhuvudtaget. Nu i efterhand kan jag konstatera att jag började tappa motivationen i slutet av 2014, när oljekraschen startade på allvar. Då var det inte helt lyckat att sitta med ett flertal bolag verksamma inom oljebranschen, om man säger så, och värre blev det. Lägg till det kaoset inom ARCP (numera Vereit) och det inte är så konstigt att jag var duktigt trött på, ja, allt när 2015 kom igång. Det blev några spridda transaktioner här och där, men överlag låg portföljen mest och samlade damm. Först mot slutet av 2015 började jag hitta tillbaka till motivationen. Sedan var det dags för nytt år.

I januari var portföljen ganska stökig. Jag hade ingen KF och på tok för många utländska innehav i mitt ISK, inklusive eländiga Ensco som drabbats stenhårt av oljekrisen. Det något udda inslaget Estea Kapbevis3 var dessutom kvar och även om direktavkastningen förvisso var helt okej var jag inte nöjd med innehavet - det var väldigt tråkigt och bristen på information om ränteutdelningarna var störande. Något behövde göras.

Portföljen 1 januari 2016:
Akelius Pref (ISK)
AT&T (ISK)

Ensco (ISK)
Estea Kapbevis3 (ISK)
Main Street Capital (ISK)

ShaMaran Petroleum (ISK)
Whitestone REIT (ISK)

När jag ser listan ovanför såhär i efterhand är det nästan så jag ryser en aning.

Jag öppnade min KF i februari och sedan började det snabbt hända saker. Ares Capital gjorde comeback och Whitestone REIT flyttades över från mitt ISK. I samma veva började jag sent omsider intressera mig mer för svenska bolag och plockade in Telia. AT&T såldes sedan av till helt okej vinst som ett led i att rensa mitt ISK på utländska bolag. Det blev dock inget återköp till min KF, utan jag valde istället att plocka in AstraZeneca som var nere och vände kring årslägsta. Ett ganska bra beslut med facit i hand då den klättrat ca 22% sen dess.

Transaktionerna avlöste därefter varandra i rask takt, med köp av WP Glimcher och folkaktien H&M. Sedan sålde jag så äntligen iväg Estea, vilket följdes av mer köp i H&M samt köp av Eolus Vind (som ändå får ses som ett av de mer chansartade köpen i år, men som jag ändå tror på). WP Glimcher såldes med några procents vinst och gjorde plats för New Senior Investment, vilket följdes av första bankaktiens intåg i portföljen i form av Nordea. Nu nästan framme vid nutid köptes Oscar Properties och Sabra Health Care in. Därefter kom äntligen försäljningen av Ensco och jag överdriver inte när jag skriver att det var som en stor tyngd försvann från mitt bröst. Avslutningsvis kom gårdagens köp av Flowers Foods, slutet på det som hittills varit virvelvinden 2016. Puh! På något vänster har det dessutom gått ganska bra för mig i år:

Utveckling ISK


Utveckling KF


Förstår inte riktigt hur det gått till, men jag tar för givet att det ovan inkluderar utdelningarna.

Med det sagt så är det dags att gå vidare. Just nu ser portföljen ut som följer:

- ISK -
Akelius Pref
AstraZeneca
Eolus Vind
H&M
Main Street Capital
Nordea
Oscar Properties Holding
ShaMaran Petroleum
Telia Company

- KF -
Ares Capital
Flowers Foods
New Senior Investment
Sabra Health Care
Whitestone REIT

Skillnaden från början av året är minst sagt enorm och för första gången känner jag mig ganska tillfreds med den aktuella portföljsammansättningen, att det är en helt okej grund att stå på just nu - ja, inklusive plumpen i form av ShaMaran (oljan finns trots allt därnere i marken och väntar bara på att få pumpas upp!). Att jag fått bättre ordning på bloggen känns också det väldigt skönt - nu är det roligt att hålla på igen!

Sammanfattningsvis: det här inlägget är väl mest tänkt att vara lite spridda tankar kring hur året utvecklat sig hittills, med de ganska stora förändringar som skett. Nu blir det till att kavla upp ärmarna och blicka framåt, för resan har knappt börjat.

tisdag 16 augusti 2016

Inköp: Flowers Foods Inc (FLO)


Flowers Foods Inc (FLO) grundades år 1919 av bröderna William och Joseph Flowers i Thomasville, Georgia. Med åren har bolaget vuxit till att bli ett av de största bagerierna i USA, med över 10 000 anställda.

Aktiekursen har tagit mycket stryk på senare tid och den dippade lite extra när det häromveckan blev känt att 190 av de 5 100 distributörerna FLO använder sig utav stämmer bolaget. Detta för att bolaget väljer att kalla dem för "independent contractors", snarare än anställda, något de bakom stämningen hoppas kunna ändra på. Som grädde på moset har dessutom amerikanska justitiedepartementet, DoJ, tillkännagivit att de skall utreda FLO för precis det stämningen berör.

Det ovan är såklart inte direkt positivt, men vad kan vara "worst case scenario"? Att de åker på böter och tvingas ändra sitt distributionsnät? Låter ganska överkomligt.

På nuvarande nivå ligger direktavkastningen på ca 4,1% och de har höjt utdelningen 10 år på raken, med ett snitt på 10% de senaste tre åren.

Köpt: 75 st FLO.

För att finansiera köpet valde jag att utnyttja superlånet hos Avanza, med kredit motsvarande det jag kommer skicka över från lönen om några veckor. Beroende på att det tog lite tid att få allt klart med ansökan missade jag uppgången på över 2% igår, men det motsvarade å andra sidan bara ca 200 kr så det kan jag leva med.

Sidorna för portföljen samt utdelningsschemat har uppdaterats.

måndag 15 augusti 2016

Comeback #2: halvårs/kvartalsutdelningar i Norden

Hade egentligen inte planerat att putsa upp sidan om halvårs- och kvartalsbaserade utdelningar i Norden idag, men jag fick ett ryck att börja på den och tiden går som bekant ibland väldigt fort när man har roligt...

Ni når den nya sidan via fliken i menyn ovan. I dess nya tappning har jag flyttat över listan till ett kalkylblad, med dynamiska aktiekurser. Är ganska nöjd med hur det blev, framförallt att det är prydligare och mer informativt än den gamla, statiska sidan.

Som synes är det främst svenska bolag som är listade för tillfället och planen är att gå igenom bolagen i Norge, Danmark och Finland de närmaste dagarna.

Tips och förslag på bolag jag missat tages tacksamt emot.

fredag 12 augusti 2016

Comeback för "utdelning varje vecka"

Sedan jag återupptog bloggandet i början av året har flera av de tidigare undersektionerna varit offline i väntan på att jag skall uppdatera och fräscha upp dem. Detta inkluderar sidan över bolag med kvartals- eller halvårsbaserad utdelning här i Norden samt sidan som redogör för min strävan att få till utdelning varje vecka. Den sistnämnda är nu back in action och nås via menyn ovan.

Väldigt mycket har hänt sedan mina ursprungliga funderingar kring utdelningsflödet, eller att "utdelningsbomba" som det också populärt kallas. Men mer om det i ett kommande inlägg där jag tänkte sammanfatta allt som hänt med portföljen det senaste halvåret, för att "få ner det på pränt" så att säga.

tisdag 9 augusti 2016

Att ta en förlust

Valde idag att ta min första större förlust och sälja av hela mitt innehav i Ensco PLC (ESV). Hade egentligen tänkt låta den ligga i byrålådan tills oljemarknaden börjat återhämta sig så jag kunde komma ur kring inköpspriset, men insåg att pengarna i det långa loppet gör mer nytta på annat håll. Tror dessutom allt mindre på att offshorebranschen kommer kunna återfå sin forna glans inom de närmaste åren.

Känns lite surt, såklart, men framförallt är det en ganska stor lättnad jag känner över att slippa se eländet stirra mig i ansiktet varje gång jag loggar in på Avanza. Det har dessutom varit lärorikt, så jag får se det som en läropeng.

Mitt återstående oljebolag, ShaMaran, får ligga kvar i byrålådan. Oljan finns fortfarande kvar i marken och förr eller senare ska de väl få igång produktionen... Kanske klarar de hålla prognosen den här gången? Den som lever får se.

För pengarna jag fick loss köpte jag följande:

50 st aktier i Sabra Health Care REIT Inc. (SBRA)

SBRA är en REIT med fokus på vård- och ålderdomshem. De äger 178 anläggningar spridda över USA och Kanada. Nästa kvartalsutdelning kommer i början av september och jag smet in precis innan ex-datumet som är den 11 augusti.

torsdag 4 augusti 2016

Semestertider, månadsköp

Är tillbaka från semester med allt vad det innebär och kan bara konstatera att jag slarvat med att hålla bloggen uppdaterad, en bieffekt av att knappt ha varit hemma.

För lönen i juli blev det två köp:

40 st Oscar Properties Holding PREF (OP PREF)
12 st Telia Company (TELIA)

Hade egentligen tänkt köpa amerikanskt, men flera av de aktier jag tittat på har stigit ganska rejält på senare tid - så det fick bli svenskt istället. Köpte Oscar Properties för att stärka upp utdelningarna i två svaga månader, augusti och november, samt köpte Telia för att snitta ner mig en smula och jämna ut antalet aktier.

Ett av mina delmål, om att casha in över 1 000 kr i utdelningar varje månad under 2017, ser allt bättre ut. Samtidigt kan det misslyckas tämligen omedelbart om jag inte hinner stärka upp utdelningarna för januari, där det just nu saknas över 300 kr. Vad vore livet utan utmaningar?