tisdag 12 april 2016

Nytt år, nya tag, nya rutiner

2015 var inte ett bra år - ja inte slutet på 2014 heller, för den delen; som om inte det stadigt sjunkande oljepriset och allmänt skakiga aktieutvecklingar var illa nog känns det som jag tappade tråden, rejält, när det kommer till allt som rör aktier, sparande och så vidare (den här bloggen inkluderat). Det blev även ett par irrationella, förhastade beslut tagna, som också påverkade portföljen negativt. Men mer om portföljen lite senare.

Det känns äntligen som jag är tillbaka på banan. Sedan årsskiftet har jag kommit igång med ett regelbundet sparande igen samt även sett över mina utgifter så jag kunnat öka sparkvoten. På sikt räknar jag med att kunna lägga undan omkring 50% av nettolönen, ett rejält kliv upp från min tidigare sparkvot på omkring 25%.

Portöljen ja. Den har förändrats en del sen min senaste uppdatering den 27 november 2014. Tiden går snabbt ibland. Följande har hänt sen min senaste uppdatering:

ARCP (numera VER), ARCC, FSIC, KVAER, PSEC och NCC har alla sålts av olika anledningar; ARCP på grund av det allmänna kaoset i bolaget, ARCC, FSIC & PSEC i en strävan att minska risken vad gäller BDCs, KVAER på grund av oljekrisen samt NCC för att ta hem vinst/omplacering.

Så vad består portföljen av idag? Jo, jag har sedan dess återigen plockat in ARCC, 10 månader efter jag sålde av det förra innehavet, samt köpt MAIN, WSR, T, AKEL PREF, ESV och ESTEA KAPBEVIS3. Jag klev in i ARCC igen för att av de BDCs med lite högre risk jag hade tidigare så känns ARCC som en av de mer stabila. MAIN, WSR och T handlar alla om riskminskning i olika former, medan jag köpte AKEL PREF för att jag en längre tid funderat på någon svensk preferensaktie. Varför det just blev Akelius minns jag inte på rak arm i dagsläget.

Att kliva in i ESV var ett förhastat och tämligen irrationellt beslut. Jag trodde i min enfald att oljekrisen var på väg att plana ut när jag klev in i ESV, men givetvis var det inte så utan aktien fortsatte nedåt en bit till. Hur var det nu med att försöka fånga fallande knivar...? Lyckligtvis är det inget jättebelopp det rör sig om och den får ligga i byrålådan tills den förhoppningsvis återhämtar sig så pass att jag kan ta mig ur kring mitt GAV.

ESTEA KAPBEVIS3 var också ett ganska impulsivt köp. Är och var egentligen ganska dålig på det här med obligationer - speciellt den typen av obligation det rör sig om här - så det får nog ses som ett experiment. Lyckligtvis är det ett ganska litet belopp och den förväntade räntan/utdelningen tickar planenligt in varje kvartal, så egentligen är det kanske inte så mycket att orda om. Men det känns ändå som en plump i protokollet, på något vis.

SNM, ShaMaran Petroleum, är alltså den enda aktien som varit orörd under tiden som gått mellan mitt förra inlägg och det här. Har inte hänt så mycket utan den ligger alltjämt kvar i byrålådan och nu börjar det äntligen kännas som det faktiskt kan vara tal om att produktionen kommer igång snart. Den som lever får se...

På grund av slarvet under 2015 låg utdelningarna på ungefär samma nivå som för 2014. I år blir det bättre och jag bör äntligen ta mig över 10k-strecket med en viss marginal.

Vad gäller bloggen kommer det förmodligen inte bli så mycket förändringar jämfört med hur det var före mitt "sabbatsår", utan den kommer främst fungera som en 'loggbok' även i fortsättningen. Kanske att jag "skriver av mig" lite vad gäller de förändringar jag gjort vad gäller utgifter, livsstil osv. Men det visar sig. Först och främst ska jag se till att uppdatera alla berörda sidor framöver, sen får vi se vad som kommer därefter.

3 kommentarer:

 1. I all välmening, du skall inte försöka satsa mer på kvalitetsbolag? Jag känner knappt igen ett bolag förutom NCC och T, vilket inte betyder att det är en dålig investering, utan du kanske har järnkoll på dessa aktier.

  Nu när du skall göra en nystart hade jag satsat på ren kvalitet jämfört med hög yeild, annars är risken att du bränner dig igen. Du har ju en fantastisk sparkvot, du behöver inte ha bråttom.

  Ett stort lycka till med dina framtida investeringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.

   Förutom ESV känner jag mig trygg med de övriga val jag gjort; MAIN och ARCC är stora och tämligen välskötta BDCs, medan WSR är en REIT som tuffar på. Javisst innebär de en lite högre risk, men eftersom jag fortfarande är i uppbyggnadsfasen vill jag ha en grund med lite högre yield för att hjälpa till med "snöbollseffekten".

   Med det sagt så är planen att i år plocka in fler kvalitetsbolag i klass med AT&T, för att både minska risken samt diversifiera mig mer. Har även börjat snegla mot Sverige - min 'allergi' mot utdelningar endast en gång om året till trots - där jag på sikt skulle vilja kliva in i H&M, Castellum, Axfood, någon bank m.fl.

   Så ge inte upp hoppet om mig riktigt än! :)

   Radera
 2. Låter som en bra plan :) Är övertygad om att det kommer gå bra för er, fortsätt att kämpa på.

  SvaraRadera