måndag 24 april 2017

Månadens köp; ökar i Resurs & testar en ETN

Då var det dags för lön igen, äntligen!

Har varit lite svårt att välja inför det här köpet då börsen gått bra och många bolag har stigit. Hade bland annat tänkt öka i Nobina, men efter att den stack iväg var det inte längre ett alternativ. Valet hamnade till slut på att ånyo öka i Resurs Holding såhär inför utdelningen om några veckor. Även Resurs har stigit en smula, men inte tillräckligt för att ska göra någon större skillnad på mitt GAV.

Köpt: 110 st Resurs Holding (RESURS) á 56,15 kr.


Är nu 80 st aktier från att nå en full position i Resurs. Siktar på öka mer under sommaren för att dra nytta av dippen som kommer i samband med utdelningen.

Köpet av Resurs är det första av två planerade köp. Det andra köpet blir nog ett USA-köp senare idag. Forts följer...

[Uppdatering 15:40]
Nu gick även det andra köpet igenom och den här gången valde jag att prova något nytt, nämligen att kliva in i en ETN (Exchanged Trade Note) - certifikat på svenska - för första gången.

Valet föll på 'UBS ETRACS Monthly Pay 2xLeveraged Mortgage REIT ETN' (MORL), ett certifikat med inriktning på REITs och mREITs i USA. Det använder sig av en x2 hävstång och jag är den förste att erkänna att jag än så länge inte har full koll på exakt hur det funkar - därav en ganska begränsad post.

Vad jag vet är att utdelningen ligger på omkring $3 per år, vilket vid den aktuella kursen ger en direktavkastning på ca 16-17% innan källskatten har dragits. Utdelningarna betalas ut varje månad, med en lite större utdelning en gång i kvartalet (jan/apr/jul/okt) och mindre utdelningar i "mellanmånaderna". Utdelningarna är inte fasta utan varierar från tillfälle till tillfälle. Förmodar att det beror på utdelningarna som kommer in från portföljbolagen i kombination med certifikatets uppbyggnad, med hävstången etc?

På tal om utdelningarna vet jag inte ens hur det blir för mig som svensk, men jag gissar att de betalas in som från vilken nordamerikansk aktie som helst? Visar sig. Första utdelningen, nu i maj, kommer i vilket fall som helst bli ganska liten då jag såklart tajmade det så jag klev in lagom till "mellanmånaderna".

Slutligen är jag väl medveten om att certifikat gissningsvis innebär en helt annan riskprofil och går det helt åt pipan ser jag det som läropengar. Kände dock att jag ville testa något nytt, speciellt när direktavkastningen är så pass attraktiv :-)

6 kommentarer:

 1. Tja jag har provat den där och lät mig mycket. Det blev ganska dyrt 😄 Den passar inte att ha långsiktigt. Kommer inte ihåg riktigt dock, men den räknar om nav varje månad och påsåvis kan värdet sjunka över tid. Varning iallaf om du ska ha den långsiktigt 😄 Läs på. Med vänlig hälsning, frank

  SvaraRadera
 2. Hej, tack för din input. Ja det blir definitivt att hålla ett vaksamt öga på den :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. På seeking alpha finns mycket nyttigt att läsa om den, men det vet du säkert.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade ditt svar när det begav sig, men det är mycket riktigt där jag läst en hel del om MORL :)

   Radera
 4. Själv hade jag en himla tur och köpte MORL som en lottobiljett för att testa. Värdestegring på innehavet 18% just nu exkluderat utdelningar. Utdelningarna har rullat på där de större utdelningarna har varit riktigt fina. Med det sagt så var det en period rätt turbulent så var beredd på att det kan svänga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +18% är helt klart en trevlig utveckling! Jag hoppas utdelningarna rullar på i ungefär samma takt de gjort under senaste åren, då kommer jag vara ganska nöjd. Vore dock såklart trevligt om kursen steg lite till och ja, jag räknar kallt med att det kommer svänga fram och tillbaka.

   Tack för din kommentar!

   Radera