tisdag 27 mars 2018

Comeback, KF hos Nordea (uppdaterad)

Har varit lite tyst på senare tid, men ibland sprattlar liket till när man minst anar det.

Tappade suget en smula under andra halvan av 2017, med renoveringskostnad och annat som tog sin tribut ur portföljen. Men men, går inte att hänga läpp hur länge som helst och jag har börjat hitta tillbaka på senare tid. Full fart framåt, med andra ord.


Nytt för i år är att jag öppnat en KF hos Nordea, vilket var en upplevelse i sig kan jag säga. Att öppna den inga större konstigheter - eftersom jag redan är kund hos Nordea kunde jag enkelt ordna det via internetbanken och efter några minuter var den aktiv. Ungefär där slutar dock eventuella likheter med till exempel Avanza vad gäller smidighet och användarvänlighet. För det första tar det en bankdag att föra över pengar till sin KF. Ingen jättekatastrof, men något jag absolut reagerade på. För det andra är möjligheten att köpa aktier till försäkringen ett tillval som måste aktiveras - standardvarianten låter en endast köpa fonder. Det skall gå att göra via internetbanken, något den högst hjälpsamma personen på kundtjänst tipsade om när jag ringde. Jag behövde bara klicka mig fram till rätt ställe där det fanns en länk för just den aktiveringen, som sedan tog en till - aha, en informationstext som uppmanade en att... ringa kundtjänst. Han på kundtjänst blev nog mer förvånad över det än mig, speciellt då det stod det rakt motsatta i den dokumentation han hade framför sig. För att aktivera tillvalet var han sen tvungen att be en annan avdelning utföra det (efter att han tagit emot min "beställning" om ändringen över telefon samt aktiverat signering via mobilt bank-id), vilket skulle vara klart nästa dag. Puh!

Förmodligen hade turerna kring aktivering av tillvalet kunnat hoppats över om jag hade ringt kundtjänst och öppnat en KF via telefon, så det hade gjorts från början, men van vid Avanza var det kanske lätt att anta att allt skulle gå att ordna på egen hand. Tar även för givet att aktiveringen kommer fungera i framtiden, då Nordea verkar vara mitt uppe i en stor modifiering av deras sajt (med tillhörande tekniska problem, som det verkar).


När allt till slut var redo blev det först till att logga in på den separata värdepapperssajten, Nordea Investor. Den... duger. Långt ifrån Avanza, givetvis, men det är ändå ett lyft jämfört med hur det var för många år sedan när aktiehandel gjordes genom internetbanken. Det var ingen höjdare kan jag säga. Att hitta och köpa aktien jag var ute efter - EPR Properties i det här fallet - var inget problem och nu kommer vi till det jag tycker är bra. Dels är det lågt courtage: jag har hittills gjort två köp till min KF hos Nordea, på ca 8 000 kr respektive ca 10 000 kr, och båda gångerna har courtaget legat på prick 1 USD. Inte så dumt. Den andra stora fördelen är det att källskatten på utländska utdelningsaktier betalas tillbaka redan efter sex veckor. Jämför det med Avanza, där det åtminstone för mig verkar ligga på tre år (startade min KF där 2016 och väntar fortfarande på källskatt som drogs i februari samma år). Sex veckor är ingenting i jämförelse - det är nästan som att få hela beloppet på en gång. Grymt bra. Nu har jag själv inte hunnit få tillbaka någon källskatt (första utdelningen i min Nordea-KF kommer nu i april), men jag fick det bekräftat av kundtjänst när jag pratade med dem.

Det var alltså min erfarenhet av att öppna KF hos Nordea. Nu vet jag inte om det ovan är av intresse för någon, men jag tänkte jag skulle plita ner det då jag sett i kommentarerna hos en del andra bloggare hur vissa besökare varit nyfikna på att göra detsamma.

Till sist (vad gäller Nordea, vill säga) en lite lustig sak samt lite information: där det märks tydligast att de gamla storbankstakterna sitter i hos Nordea är det faktum att de skickar ut en avräkningsnota* efter varje affär som ett brev, per post. Ska höra med dem och se om det går att de skippar det - är bara slöseri med papper och porto för deras del. Vad gäller informationen kan det kanske vara av intresse att veta, om nu någon inte tänkt på det, att man inte får äga Nordea-aktien i sin KF. Detta på grund av jävsituationen som uppstår. Är säker på att det var tämligen uppenbart för de flesta, men tänkte att jag skulle nämna det hursomhelst.

Slutligen, vad gäller mitt sparande så har jag uppdaterat portföljsidan (någorlunda iaf). Ska fokusera på utdelningsaktier framöver så trots att jag har en klick Crowdsoft kvar (som jag siktar på att sälja av under året) så har jag renodlat portföljöversikten till att endast handla om dem. De utländska aktier har jag hos Avanza får ligga kvar där tills vidare. Kanske att jag säljer av och "flyttar" över kapitalet till min KF hos Nordea i framtiden, men det är inget jag kommer stressa över.

Comebacken slutade visst i en hel roman, men det får ni försöka stå ut med. Önskar er en fortsatt trevlig tisdagskväll!


* Uppdatering 2018-04-05: har nu fått besked från Nordea att man kan stänga av brevutskicken. Verkar dock inte finnas någon inställning för det på hemsidan, utan man måste kontakta deras kundtjänst antingen över telefon eller genom att skicka ett meddelande via internetbanken.

8 kommentarer:

 1. Jag har precis öppnat ett konto hos Nordea. Hur går det till rent praktiskt när man ska föra över pengar till sin KF? Gör man det via Nordea Investor eller hur funkar det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Tack för din kommentar.

   Verkar som enda möjligheten är via internetbanken, alltså när man loggar in på Nordea.se (via "Spara och placera" -> "Pension och Kapitalförsäkring" -> "Överföring till egen försäkring" i menyn). Kollar runt på Nordea Investor nu och hittar ingenstans möjligheten att sätta in pengar den vägen - är till och med så att Investor-sajten hänvisar till ens internetbank i ett par fall. Verkar som Nordea ser Investor som en förlängning av internetbanken, så att säga, trots att det är två separata inloggningar (det går inte att vara inloggad på båda ställena samtidigt).

   Mvh

   Radera
 2. Tack för infon!

  SvaraRadera
 3. Välkommen tillbaka till bloggosfären Kowalski.

  SvaraRadera
 4. Tack för Nordearapporten!

  Jag håller precis på att föra över skatteåterbäringen till min ännu oanvända KF hos Nordea, och läser med intresse om alla knöliga krumbukter som krävs för att få investera. Har inte tidigare hört om avräkningsnotorna i brevlådan. Ett irriterande slöseri. Förvånad att Nordea inte kopierar mer av Nordnets och Avanzas enkelhet nu när de på riktigt konkurrerar om investerarna. Med en lättanvänd hemsida skulle Nordea kunna ta många fler kunder från Nordnet och Avanza. Obegripligt att inte Nordea satsar mer på användarvänlighet.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!

   Jag gjorde precis detsamma och hoppas nu bara börsen i USA inte hinner återhämta sig alltför mycket mer innan morgondagen.

   Vad gäller avräkningsnotorna fick jag besked idag att brevutskicken går att stänga av. Men det verkar som om man måste kontakta Nordea för att få det gjort, för jag hittade ingen inställning för det på hemsidan. Räckte dock med att skicka ett meddelande via internetbanken den här gången.

   Mvh

   Radera
 5. En extra bonus med nordeas KF är att de till skillnad från Avanza inte tar någon växlingsavgift på utdelningar! (0.25 hos avanza)

  SvaraRadera