torsdag 5 april 2018

Vår i kapitalförstöringens tecken

Våren är som bekant lite seg i år, åtminstone här i mellersta delarna av Sverige där det är fortsatt kalla nätter och isande vindar. Men! Det har trots allt börjat komma vårtecken lite överallt. Jag syftar, självfallet, på panten som har börjat dyka upp längs med vägar och cykelbanor. Det är som om lite sol är det enda som krävs för att det ska släppas burkar och pet-flaskor rätt ner på marken där personen råkade befinna sig för tillfället. Inser de inte att de sysslar med en form av kapitalförstöring? Ja förutom att de skräpar ner, givetvis - men det är å andra sidan inget ovanligt där jag bor, en stad som ibland känns som Sveriges Skräpigaste Stad (speciellt på sista april, *host host*).

Jag ska dock inte klaga - deras kapitalförstöring är till vinst för min del, då jag inte tycker det är något större problem att stanna till och plocka upp panten de slängt ifrån sig. Förutom att jag tjänar några kronor på det är det dessutom bra för miljön - win win, med andra ord.

Frågan är dock om jag ska ha dåligt samvete för att jag plockar pant? Eftersom jag för tillfället inte äger någon bil utan cyklar överallt hittar jag just nu nästan dagligen en, två burkar på väg till och från jobbet - ibland ännu fler - och vips har man fyllt en sopsäck man har stående i förrådet. Blir en del pengar över tid, med andra ord. Så varför eventuellt ha dåligt samvete? Jo, nu i år har jag vid ett par tillfällen sett flera som rotat i papperskorgar för att se om de hittar någon pant. Och nej, jag pratar inte om turistande romer, utan om vanliga pensionärer. Det har jag inte sett förut. Är lite beklämmande att de känner sig tvingade till att rota runt i soporna för att dryga ut pensionen, men är väl samtidigt ett tecken på var Sverige är på väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar