Halvårs-/Kvartalsutdelning i Norden

(Idén till det här projektet började ursprungligen som ett inlägg jag lade upp i februari 2014.)

-

Årliga utdelningar. I mitt tycke känns de lite... tråkiga. 
Blickar man västerut finns det ett helt smörgåsbord med bolag som har kvartals- och månadsbaserad utdelning. Här hemma i Sverige och Norden är det som bekant dock sämre med den varan, även om det på senare år kommit fler och fler aktier - speciellt med explosionen av alla de preffar som lanserats - som gått ifrån den traditionella utdelningen en gång per år.

I följande kalkylblad tänkte jag att jag skulle försöka lista de alternativ som finns i Sverige, Norge, Danmark och Finland:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NoedYeab6R6qdztqSEKlWBsAYKKIep7HzSA_gyVoALM/edit?usp=sharing

Listan inkluderar nu bolag från Sverige, Norge, Finland och Danmark. Jag har gjort noteringar där det är oklarheter och i vissa fall stämmer inte direktavkastningen till 100% då bolagens utdelning varierar några ören hit och dit mellan varje utdelningstillfälle - så jag valde bolagets senaste utdelning som basis för uträkningen.

Tips på övriga bolag jag missat tages tacksamt emot.

Senast tillagda bolag (uppdaterad 2018-04-13):

BTS Group B (BTS B)
Castellum (CAST)
Kungsleden (KLED)Disclaimer: listan över bolag med utdelningar skall inte ses som någon form av rådgivning, utan skall tas för vad den är.

17 kommentarer:

 1. Intressant att se att det finns kvartalsföretag i Sverige också. Detta borde vara något alla företag gör. Ingen direkt anledning till varför, utan mer bara för det är en bra känsla att få "betalt" 4 ggr om året. Därför jag diggar de amerikanska aktierna så starkt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi får hoppas att NCC och Oriflame inspirerar fler svenska företag att införa antingen halvårs- eller kvartalsbaserad utdelning.

   Håller helt med om de amerikanska aktierna :) Känner samtidigt att jag skulle vilja öka min exponering mot andra valutor och då framförallt SEK, så jag har något att kvitta utländska källskatten mot i deklarationen. Eventuellt att jag kanske kliver in i någon av preferensaktierna senare i år.

   Radera
  2. Kommer för övrigt lägga till ett norskt bolag i listan under morgondagen.

   Radera
 2. Statoil har väll kvartalsutdelning nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det hade jag missat. Jag lägger till dem i listan på direkten. Deras första kvartalsutdelning kommer nu i augusti.

   Radera
 3. Det går även att köpa Pfizer via svenska börsen, de har också kvartalsutdelning.

  /Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det hade jag missat. Jag har uppdaterat listan.

   Radera
 4. Lägg till:
  Akelius Residential AB Pref (feb, maj, aug, nov)
  Amasten Holding Pref (jan, apr, jul, okt)

  SvaraRadera
 5. För att få två decimaler (18.20 istället för 18.2, eller 15.00 istället för 15) - markera de celler du vill ha detta på och sedan klickar du i menyn: Format --> Number --> Number (jag har engelska som språk, men jag gissar att den svenska är Format --> Nummer --> Nummer).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din feedback, jo jag är bekant med funktionen men det verkar vara något i själva formeln som dikterar hur kursen skall skrivas ut samt kör över funktionerna i Google Drive. Gissar att jag skulle kunna klura ut det om jag bara satte mig ned och laborerade lite med formelns uppbyggnad, men det är det här med att finna tid också.

   Uppskattar dock att du försökte - är lite av en nagel i ögat på mig att decimalerna inte skrivs ut i de fall kurserna hämtas från Yahoo :-)

   Radera
 6. Yahoo Finance-API:t beter sig konstigt i Google Spreadsheet om man har svenska som språk. Följande formel funkar för mig:

  =SUBSTITUTE(REGEXEXTRACT(ImportData("http://download.finance.yahoo.com/d/quotes.csv?s=AKVA.OL&f=l"); ">(.*)<"); "."; ",") * 1

  "Gånger ett" på slutet gör det möjligt att välja antal decimaler som på en vanlig numerisk cell.

  SvaraRadera
 7. Nu kan även Castellum och HM räknas på listan. =)

  SvaraRadera
 8. Om listan fortfarande uppdateras så tror jag danska Pandora har kvartalsutdelning.

  SvaraRadera
 9. Tre Kronor Property Investment

  SvaraRadera
 10. Zeta Display
  Klöverns stamaktie

  Statoil har bytt namn till Equinor

  SvaraRadera