torsdag 27 februari 2014

Orsaken bakom tisdagens nedgång i Prospect Capital Corp (PSEC)

Vi är ju en del som sitter med innehav i Prospect Capital Corp (PSEC) och det var nog inte bara jag som reagerade på hur kursen vände nedåt i tisdags. Ser ganska dramatiskt ut på grafen:


Har inte sett någon annan bloggare ta upp det så jag bestämde mig för att gräva lite i orsaken och vad jag kan se beror tappet på att vad som kallas 'business development companies', s.k. BDCs (vilket jag förmodar är en form av riskkapitalbolag), har plockats bort från diverse olika börsindex. I fallet med Prospect Capital ersattes de i S&P 600 av 8x8 Inc (EGHT).

Vad detta innebär för Prospect Capital kan jag inte svara på; jag har inte tillräckliga kunskaper för att analysera och faktiskt till fullo redogöra för vad som har hänt. Men förhoppningsvis kanske det här inlägget ger en liten fingervisning till de som liksom mig undrade vad som hände där i tisdags - samt kan fungera som riktvisning till någon smartare person som vill grotta ned sig mer i det som hände.


Källa: notis på Seekingalpha.com

5 kommentarer:

 1. Tack, tänkte precis fördjupa mig lite i det själv men nu slipper jag det.
  Bra fråga vad det betyder med indexen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan kanske vara så att vissa förvaltare tittar på indexkonstituenterna, framför allt vissa indexförvaltare. Frågan är dock hur många som aktivt benchmarkar S&P 600. Borde inte vara allt för många, om inte så minskar kanske köpintresset något - allt annat lika.

   Radera
  2. Kan med andra ord röra sig om en ordentlig överreaktion från marknaden (som ju inte direkt är ovanligt)? Slutade hursomhelst försiktigt uppåt igår, så med tiden kommer den kanske återhämta sig.

   Radera
 2. Bra köpläge nu med andra ord, köpte till en större pott.

  Deras utdelning är underbar, är bara rädd att den skall minska och då kommer aktien att rasa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det inte vore för att det är mitt största innehav just nu hade jag också varit sugen på att öka i PSEC om jag haft likvid över.

   När det gäller utdelningen tycker jag PSEC verkar ha koll på läget, speciellt efter att ha läst följande intervju med VD:n Grier Eliasek - som jag tycker ger ett förtroendeingivande intryck, åtminstone för en amatör som mig ;) - som lades upp på Seekingalpha igår:

   http://seekingalpha.com/article/2058413-interview-with-prospect-capital-president-and-coo-grier-eliasek

   Radera