onsdag 17 augusti 2016

Portföljens förändring under 2016

När vi slog upp portarna till det nya året, 2016, lämnade jag ett odisciplinerat 2015 bakom mig. Sparandet var nere på hutlöst dålig nivå och jag brydde mig inte särskilt mycket om börsen överhuvudtaget. Nu i efterhand kan jag konstatera att jag började tappa motivationen i slutet av 2014, när oljekraschen startade på allvar. Då var det inte helt lyckat att sitta med ett flertal bolag verksamma inom oljebranschen, om man säger så, och värre blev det. Lägg till det kaoset inom ARCP (numera Vereit) och det inte är så konstigt att jag var duktigt trött på, ja, allt när 2015 kom igång. Det blev några spridda transaktioner här och där, men överlag låg portföljen mest och samlade damm. Först mot slutet av 2015 började jag hitta tillbaka till motivationen. Sedan var det dags för nytt år.

I januari var portföljen ganska stökig. Jag hade ingen KF och på tok för många utländska innehav i mitt ISK, inklusive eländiga Ensco som drabbats stenhårt av oljekrisen. Det något udda inslaget Estea Kapbevis3 var dessutom kvar och även om direktavkastningen förvisso var helt okej var jag inte nöjd med innehavet - det var väldigt tråkigt och bristen på information om ränteutdelningarna var störande. Något behövde göras.

Portföljen 1 januari 2016:
Akelius Pref (ISK)
AT&T (ISK)

Ensco (ISK)
Estea Kapbevis3 (ISK)
Main Street Capital (ISK)

ShaMaran Petroleum (ISK)
Whitestone REIT (ISK)

När jag ser listan ovanför såhär i efterhand är det nästan så jag ryser en aning.

Jag öppnade min KF i februari och sedan började det snabbt hända saker. Ares Capital gjorde comeback och Whitestone REIT flyttades över från mitt ISK. I samma veva började jag sent omsider intressera mig mer för svenska bolag och plockade in Telia. AT&T såldes sedan av till helt okej vinst som ett led i att rensa mitt ISK på utländska bolag. Det blev dock inget återköp till min KF, utan jag valde istället att plocka in AstraZeneca som var nere och vände kring årslägsta. Ett ganska bra beslut med facit i hand då den klättrat ca 22% sen dess.

Transaktionerna avlöste därefter varandra i rask takt, med köp av WP Glimcher och folkaktien H&M. Sedan sålde jag så äntligen iväg Estea, vilket följdes av mer köp i H&M samt köp av Eolus Vind (som ändå får ses som ett av de mer chansartade köpen i år, men som jag ändå tror på). WP Glimcher såldes med några procents vinst och gjorde plats för New Senior Investment, vilket följdes av första bankaktiens intåg i portföljen i form av Nordea. Nu nästan framme vid nutid köptes Oscar Properties och Sabra Health Care in. Därefter kom äntligen försäljningen av Ensco och jag överdriver inte när jag skriver att det var som en stor tyngd försvann från mitt bröst. Avslutningsvis kom gårdagens köp av Flowers Foods, slutet på det som hittills varit virvelvinden 2016. Puh! På något vänster har det dessutom gått ganska bra för mig i år:

Utveckling ISK


Utveckling KF


Förstår inte riktigt hur det gått till, men jag tar för givet att det ovan inkluderar utdelningarna.

Med det sagt så är det dags att gå vidare. Just nu ser portföljen ut som följer:

- ISK -
Akelius Pref
AstraZeneca
Eolus Vind
H&M
Main Street Capital
Nordea
Oscar Properties Holding
ShaMaran Petroleum
Telia Company

- KF -
Ares Capital
Flowers Foods
New Senior Investment
Sabra Health Care
Whitestone REIT

Skillnaden från början av året är minst sagt enorm och för första gången känner jag mig ganska tillfreds med den aktuella portföljsammansättningen, att det är en helt okej grund att stå på just nu - ja, inklusive plumpen i form av ShaMaran (oljan finns trots allt därnere i marken och väntar bara på att få pumpas upp!). Att jag fått bättre ordning på bloggen känns också det väldigt skönt - nu är det roligt att hålla på igen!

Sammanfattningsvis: det här inlägget är väl mest tänkt att vara lite spridda tankar kring hur året utvecklat sig hittills, med de ganska stora förändringar som skett. Nu blir det till att kavla upp ärmarna och blicka framåt, för resan har knappt börjat.

2 kommentarer:

  1. Bra jobbat! Din uppryckning har verkligen gett resultat. Bara att kriga vidare mot högre höjder:)

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera