torsdag 18 augusti 2016

The Geo Group Inc (GEO), en fängslande REITJag är på ständig jakt efter intressanta utdelningsbolag att lägga till bevakningslistan och senaste bolaget jag fått upp ögonen för är The Geo Group Inc (GEO). Det är en REIT med fokus på fängelser. Från företagets
hemsida:

"The GEO Group, Inc. (GEO) is the world's leading provider of correctional, detention, and community reentry services with 104 facilities, approximately 87,000 beds, and 20,500 employees around the globe. GEO's facilities are located in the United States, United Kingdom, Australia, and South Africa. GEO is the first fully-integrated equity real estate investment trust specializing in the design, development, financing, and operation of correctional, detention, and community reentry facilities worldwide."

Senaste rapporten visade positiva siffror och det lär inte finnas någon brist på "kundunderlag" (ja, de som hamnar på någon av GEOs anläggningar kallas för "customers"), så affärerna lär nog gå fortsatt bra framöver. Utdelningen delas ut kvartalsvis och direktavkastningen ligger på strax över 8%.

Det finns dock anledning till att vara avvaktande i dagsläget. I senaten ligger ett lagförslag på bordet om att privata fängelseaktörer inte ska få agera som REITs, medan Hillary Clinton har sagt att hon vill stoppa de privata fängelsebolagen helt och hållet om hon blir president. Hur stor chans hon har att få igenom något dylikt (om hon nu vinner, vill säga) går dock att diskutera, då branschen vuxit till en jätteindustri med en stark lobby i ryggen. Skulle å andra sidan lagförslaget som lagts fram av den demokratiska senatorn Ron Wyden från Oregon röstas igenom kommer det ha en markant påverkan, eftersom GEO och liknande bolag skulle tappa sin REIT-status och därmed alla skattelättnader det innebär. Den höga direktavkastningen skulle också vara ett minne blott. Lagförslaget lades fram i mitten av juli, men jag har inte hittat någon information om när det kan tänkas vara dags för omröstning.

Sen finns även den moraliska aspekten, huruvida det skulle kännas okej att investera i ett bolag vars primära affärsområde är att hålla människor fängslade. Jag personligen skulle inte ha något problem med att investera i GEO, men samtidigt skulle jag ha full förståelse för de som inte vill göra det av just den anledningen - precis som jag själv har valt att inte investera i tobaksbolag.

Just nu nöjer jag mig med att lägga GEO på bevakningslistan, tillsammans med deras största konkurrent Corrections Corp of America (CWX), i väntan på att se hur det går med lagförslaget. Fortsättning följer.

Uppdatering: Hittade precis lagförslaget på kongressens hemsida, se följande länk. Där kan man följa förslagets väg genom systemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar