torsdag 16 januari 2014

Mer om utökade utdelningen från Western Asset Mortgage Capital Corp (WMC)

Som jag skrev i ett tidigare inlägg kommer Western Asset Mortgage Capital Corp (WMC) ha en utökad utdelning för 2013 års fjärde kvartal nu i januari. Detta för att uppnå de krav på utdelning som ställs på en REIT.
 
Eftersom jag är så enormt nyfiken på hur det kommer bli med valet mellan att ta utdelningen i likvida medel eller nya aktier kunde jag inte hålla mig utan mailade Avanza för att höra om de hade ett hum om hur det kommer bli för mig som utländsk aktieägare.

Svaret jag fick var att Avanza inte har möjlighet att ta emot värdepappersutdelningar från utlandet, vilket innebär att det i mitt fall automatiskt blir utdelning i likvida medel. Vad som händer om det valet fulltecknas återstår att se - kanske vi utländska aktieägare prioriteras?

Drygt två veckor kvar tills det är dags. Spänningen är ooolidlig. Skulle jag få full likvid utdelning skulle det innebära ca 530 kr efter valutaväxling och 15% källskatt har dragits.6 kommentarer:

 1. Har du fått några pengar? Jag har själv en del WMC och har inte fått ett smack, trots att utdelningsdagen är passerad. Kanske tar tid att kabla över pengarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag väntar fortfarande jag med. De utländska utdelningar jag fick ifjol tog två dagar på sig innan de kom in, men utdelningen från PSEC för några dagar sedan tog tre dagar på sig. Så jag gissar att det blir samma med WMC, dvs att pengarna dyker upp imorgon. Gör de inte det skulle jag dock börja bli fundersam.

   Tack för att du tittade in!

   Radera
  2. Som jag nämner i mitt senaste inlägg - om just den försenade utdelningen - har jag nu fått besked från Avanza att utdelningen är på ingång och bör synas på kontot under morgondagen.

   Radera
  3. Grymt! Tack för uppdateringen!

   /Jocke

   Radera
 2. Nu har jag fått min utdelning. Något förvirrande dock då jag fick en del av den i form av mer WMC och en del i likvida medel. Trist också med "Utländsk källskatt"...

  /Jocke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja min har nu också kommit in, ska precis göra ett inlägg om det.

   Anledningen till att vi, lite oväntat, fick extra aktier beror på att det innan den utökade utdelningen genomfördes erbjöds ett val mellan utdelning i aktier eller utdelning i likvida medel. Sistnämnda valet fulltecknades, vilket innebär att alla fick en del i likvida medel och en del i aktier.

   Utländska källskatten på 15% kommer du aldrig undan, men du får å andra sidan möjligheten att kvitta den på deklarationen (med viss reservation - se nedan). Har du aktierna i ett ISK hos t.ex. Avanza skickar de automatiskt in den information som behövs till skatteverket. Du får sedan kvitta den utländska källskatten mot schablonskatten på ditt ISK, vilket gör att ditt ISK i princip blir skattefritt. Det är åtminstone så jag tolkat den information jag läst om det hela tidigare, så viss reservation för att jag är ute och cyklar :P Ska fräscha upp minnet om det hela framöver.

   Radera