fredag 31 januari 2014

Att skära ned på utgifterna, rond 1 - kyrkoskatten & bortglömda månadskostnader

I min jakt på nollpunkten har jag börjat se över mina kostnader. Bland annat har jag börjat jämföra priser mellan de olika butiker som finns i min närhet och märkt att det på sikt finns pengar att spara. Men mer om prisjämförelsen i ett senare inlägg.

Det här inlägget kommer istället handla om att jag nu i veckan till slut gjorde slag i saken och skickade in en blankett för att begära utträde ur Svenska Kyrkan. Jag har i flera omgångar genom åren tänkt att jag skulle gå ur men det har liksom aldrig blivit av. Har väl varit lat, skulle jag tro. Det finns flera olika sajter som kan bistå i processen, som t.ex. Kyrkoavgiftningen.se (betaltjänst som hanterar hela utträdet) och UtUrKyrkan.se (gratis hjälp med formulär). Själv valde jag dock att skriva ut blanketten från Svenska Kyrkans egen sida om utträde.

Nu åker jag förvisso på avgiften även för 2014 då 1 november är brytpunkten för att slippa behöva betala för nästkommande år, men nu är det åtminstone gjort vilket känns skönt. Det är trots allt ett par tusenlappar om året det handlar om, pengar jag anser gör klart mer nytta på annat håll.

I övrigt har jag även till slut avslutat min Xbox Live prenumeration. Har inte använt min Xbox 360 på flera år men likväl har prenumerationen tickat på med 69kr/mån. Har väl inte kommit mig för att avsluta det tidigare för jag halvt om halvt dels glömt bort det samt undermedvetet tänkt att jag kanske kommer damma av 360:n framöver... vilket då aldrig blivit av. Men nu är prenumerationen avslutad, vilket kommer spara över 800kr/år.

Många bäckar små...(Förtydligande: Det här inlägget är inte på något sätt sponsrat av någon av de sajter som nämns ovan.)

2 kommentarer:

 1. Kyrkoskatten är en ganska stor bäck... jag har självklart funderat på det hela, men inte vågat mig på att gå ur. Någonstans inom mig har jag väl en konservativ liten ådra som vill behålla både kungahuset och kyrkoskatten.. :)

  Eller så är jag väl helt enkelt rädd för var jag ska hamna sen på andra sidan.. :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kungahuset har jag inget emot men just kyrkan känner jag att jag med gott samvete kan klippa banden till - kommer ju ändå inte bry mig så mycket om hanteringen när det väl är dags att skyfflas ned under jord.

   På vägen dit vill jag dock leva gott och kyrkans "bidrag" kommer då komma väl till pass :)

   Samtidigt har jag dock givetvis förståelse för de som känner att det är ett stort steg.

   Radera