torsdag 30 januari 2014

NCC börjar dela ut halvårsvis

För oss som tycker att det är lite tråkigt att en överväldigande majoritet av de svenska börsnoterade bolagen delar ut endast en gång om året kom idag en intressant nyhet, nämligen att NCC delar upp sin utdelning på 12:00 kronor per aktie (upp från 10:00 kronor) i två lika stora utdelningar om 6 kronor på halvårsbasis - en i april och en i oktober.

Enligt styrelseordförande Tomas Billing anser styrelsen att sedvanlig aprilutdelning inte är den mest lämpliga för NCC och har därför föreslagit att utdelningen delas upp så att hälften betalas ut på våren och hälften på hösten. Vidare säger han att styrelsens förslag inte skall ses som en engångsföreteelse.

Läs mer här.

Jag tycker det är trevliga nyheter och hoppas fler svenska företag känner sig inspirerade att ta efter. Det har ju t.ex. ryktats att Oriflame skall gå över till kvartalsbaserad utdelning, men på den fronten är det än så länge - åtminstone vad jag vet - ganska dött. Så beskedet från NCC är välkommet.

Den uppenbara följdfrågan är då givetvis: skulle jag vara beredd att plocka in NCC i min portfölj?

Svaret är ja, om än kanske inte till nuvarande kurs. Men dippar den framöver så får vi se vad som händer. Eftersom jag på sikt skulle vilja minska min exponering mot den amerikanska dollarn är det hursomhelst trevligt med ytterligare ett svenskt alternativ utöver AstraZeneca, Autoliv och en hel drös med preferensaktier som annars varit de enda som delat ut oftare än en gång per år.

2 kommentarer:

  1. Initiativ av Ncc som gillas ffa då jag har den i portföljen...

    SvaraRadera
  2. Ja vi får hålla tummarna för att det är början av en trend där fler svenska företag under de närmaste åren följer efter och går över till antingen halvårs- eller kvartalsbaserad utdelning.

    Hade jag haft likvid tillgängligt i samband med dippen ned runt 200kr hade jag köpt på mig ett gäng.

    SvaraRadera